Terug naar overzicht

Het belang van een goede waterkering in je muur

29/05/2024

Een waterkering in de muur is een essentieel onderdeel van zowel oude als nieuwbouwwoningen. Een goed geplaatste waterkering voorkomt vochtproblemen en het behouden van een gezonde leefomgeving. In dit artikel bespreken we volgende onderwerpen:

Wat is een waterkering?

Een waterkering is een barrière in je muur die voorkomt dat water van buiten de muur binnendringt. Het wordt meestal geplaatst tussen de fundering en de muur, en soms zelfs tussen verschillende bouwlagen, om te voorkomen dat vocht zich door de muren verspreidt.

Heeft ieder huis een waterkering?

We zouden graag een volmondige “ja” antwoorden, maar helaas is dat niet het geval. Oudere woning zijn vaak niet uitgerust met een waterkering. Dat komt omdat het vroeger veel minder gebruikelijk was om er één te plaatsen. Is je woning al enige leeftijd? Dan bestaat de kans dat grondwater vrij spel krijgt om rustig in je muren te kruipen.

Wat is de link tussen een waterkering in de muur en vochtproblemen?

Een waterkering in je muren betekent niet dat je volledig veilig bent tegen vocht. Een waterkering kan na verloop van tijd ‘barsten’ vertonen. En ook de bakstenen van je huis kunnen steeds poreuzer worden waardoor ze meer geneigd zijn om grondvocht als een spons op te nemen. Ook wanneer een waterkering foutief geplaatst is, loop je het risico op vochtproblemen. Het is dus niet zo dat enkel oudere woningen last kunnen krijgen van vochtproblemen.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht in de hoek van de kamer

Problemen met de waterkering leiden vaak tot opstijgend vocht, soms ook wel optrekkend vocht genoemd. Het kan aanzienlijke schade aan woningen toebrengen en de levenskwaliteit van bewoners drastisch verminderen. Dit fenomeen ontstaat doordat grondwater langzaam omhoog wordt getrokken in poreuze materialen, waaronder baksteen, beton en mortel. Als gevolg hiervan worden muren aangetast door vocht, wat niet alleen esthetische problemen veroorzaakt, maar ook ernstige gevolgen kan hebben voor de structurele integriteit van het gebouw.

Na verloop van tijd kunnen vochtige muren een broedplaats worden voor schimmel, wat niet alleen een onaangename geur met zich meebrengt, maar ook de luchtkwaliteit in huis aantast. Bovendien kan het vocht de oppervlakken beschadigen, leiden tot afbladderende verf, loslatend behang en het ontstaan van lelijke vlekken en vlekken op de muren, wat de esthetiek van de woning aanzienlijk vermindert.

Meer over opstijgend vocht

Moet je een waterkering vervangen?

Er is geen standaard advies voor het vervangen van een waterkering. In sommige gevallen is het raadzaam om je opties te bekijken:

  • Je gaat een oude woning verbouwen.
    Kocht je een oude woning die zonder twijfel na veel werk en liefde, jouw droomwoning wordt? Dan is het interessant om te achterhalen of je huis over een waterkering beschikt en een vochtanalyse te laten uitvoeren. Zo weet je meteen of er nood is aan een nieuwe waterkering. Want stel je voor: je doorstaat een hele verbouwing en dan blijkt dat er opstijgend vocht is.

  • Je hebt te maken met opstijgend vocht.
    Ongeacht de leeftijd van je woning kan je te maken krijgen met opstijgend vocht. Zodra je dit opmerkt, vraag je het best advies van een vochtexpert. Bij Murprotec bieden we een gratis expertise aan waarbij we het vochtprobleem bij je thuis grondig analyseren. Daarnaast geven we ook advies om opstijgend vocht definitief uit je huis te weren.

Wat zijn de opties om een waterkering in de muur te plaatsen?

Een waterkering plaatsen kan op verschillende manieren. Bij een nieuwbouw zal men altijd kiezen voor een fysieke waterkering. Bij oudere woningen waar geen waterkering aanwezig was of de bestaande beschadigd raakte, kan men ook kiezen voor een muurinjectie.

Fysieke waterkering plaatsen of muren injecteren?

  • Muren onderkappen
    Het onderkappen van muren omvat de installatie van een nieuwe fysieke waterkering in de muur in een smalle sleuf. Dat is een secuur monnikenwerk. Het is een tijdrovende procedure. Men moet een deel van de gevelsteen verwijderen om de waterkering te kunnen plaatsen, en dit gebeurt stapsgewijs om veiligheidsredenen. Onderkappen wordt door de intensiteit van de ingreep en de gevaren voor de integriteit van je woning steeds minder gedaan om opstijgend vocht te bestrijden. Bovendien voorziet het je benedenverdieping van een dikke laag stof.

  • Muren injecteren
    Bij muurinjectie wordt een nieuwe waterkering tot stand gebracht door het inspuiten van een vochtwerend middel in je muren. Murprotec heeft gedurende vele jaren gewerkt aan een unieke formule die effectief opstijgend vocht kan beëindigen. Onze MSC+ formule reageert op water of vocht en transformeert in een waterafstotende barrière. Onze injectiemethode staat ondertussen al zo ver dat we 30 jaar garantie bieden op de behandeling.

Vochtexpert van Murprotec injecteert een muur tegen vocht

De voor- en nadelen van beide technieken

Meer over muren onderkappen vs muren injecteren

Vraag je gratis expertise aan

Bij een gratis expertise komt onze vochtexpert gratis bij je langs om het vochtprobleem bij je thuis grondig te analyseren. We onderzoeken het probleem en bepalen de oorzaak. Eenmaal de oorzaak gekend is, kunnen we de mogelijke oplossingen tegen elkaar opwegen. We bespreken samen de opties, de voor- en nadelen van iedere behandeling. Zo kan jij een weloverwogen beslissing nemen, één die is afgestemd op jouw wensen en woning.

Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading