Last van schimmels op de muren?

Als je schimmels op je muren hebt, is dat een slecht teken. Het wijst zonder enige twijfel op een vochtprobleem, want in een gezonde woning komen schimmels niet voor. Schimmel op de muur is meestal niet het eerste signaal van vocht. Over het algemeen betekent dit dat het probleem al een tijdje aan de gang is.

Gratis expertise
Schimmels op de muren
 
 

Soorten schimmels op de muur

Er zijn tal van schimmels die op onze muren kunnen voorkomen. Denk maar aan de zwarte schimmel, groene schimmels, de roze schimmel, oranje schimmel en witte schimmels. Voor je schimmels kan verwijderen is het belangrijk om te weten met welke schimmel je te maken hebt.

 • Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel is een vaak voorkomende schimmel in huizen. De zwarte schimmel is te herkennen aan de zwarte stipjes en donkere vlekken op de muren of plafonds. Zwarte schimmel ontstaat voornamelijk door een slechte ventilatie, een gebrekkige afzuiging of andere onderliggende vochtproblemen.

Bij een hoge mate van vocht in huis kan de zwarte schimmel zowat overal voorkomen. Dat de zwarte schimmel zo vaak voorkomt, betekent niet dat de schimmel niet gevaarlijk is. Integendeel, wanneer je te lang wordt blootgesteld aan zwarte schimmels zal dit gevolgen hebben voor je gezondheid. 

 • Roze schimmel in huis

De roze schimmel, ook wel serratia marcescens genoemd, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel en is zeer schadelijk. De roze schimmel kan ook andere kleurschakeringen aannemen zoals, rood-roze, roze-oranje. De roze schimmel komt het vaakst voor in de badkamer en wordt getypeerd door z’n voorliefde voor natte, vochtige en donkere plaatsen. Denk daarbij vooral aan douches, badkuipen, tegelvoegen en wastafels. Je kan ook behoorlijk ziek worden door de aanwezigheid van een roze schimmel. Bovendien is de roze schimmel ook erg gevaarlijk voor huisdieren.

 • Groene schimmel in huis

Groene schimmels komen in verschillende soorten: aspergillus en cladosporium. Wat hebben deze schimmels met elkaar gemeen: ze zijn groenkleurig en je wilt geen van allen in je huis.

 • Aspergillus

De aspergillus is een groene schimmel die vaak voorkomt in het dagelijks leven. Deze groene schimmel voedt zich met suiker en zetmeelrijk voedsel.

 • Cladosporium

De cladosporium is één van de meest voorkomende groene schimmels. Deze groene schimmel nestelt zich zowel op levend als dood plantmateriaal en is het hele jaar door aanwezig in de buitenlucht. De concentratie van de groene schimmel kan in de zomer enorme pieken ervaren. De concentratie van de schimmel binnen hangt echter af van de buitenlucht en de aanwezigheid van planten in huis.

 • Oranje schimmel in huis

De oranje schimmel verschilt enorm qua textuur van de andere schimmelsoorten. In tegenstelling tot de groene, zwarte, witte en roze schimmel heeft de oranje schimmel een slijmerige, sponsachtige consistentie. Oranje schimmels ontstaan in vele gevallen door een te hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van veel hout.

 • Witte schimmel in huis

De witte schimmel houdt van een natte en muffe omgeving. Planten, stof, voedsel, gipsplaten, hout, tapijt… het zijn de favoriete plekken van de witte schimmel. Deze schimmel is moeilijk op te merken omdat ze in het begin bestaat uit hele kleine witte puntjes. De witte schimmel is haast onzichtbaar voor het blote oog. Pas na verloop van tijd merk je grotere schimmelplekken op. Na een tijd kan de witte schimmel zelfs verkleuren. 

Vraag nu je gratis expertise aan
Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd schimmels op de muren met de juiste vochtbehandeling

 • Tot 30 jaar garantie
 • Al 70 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

Voor je schimmels van je muren kan verwijderen, is het essentieel dat je het onderliggende vochtprobleem aanpakt. Anders sta je binnen de kortste keren opnieuw schimmels van je muren te kuisen. Onze uitgebreide gratis expertise geeft meer inzicht in het probleem waardoor onze vochtexpert jou gericht advies kan geven.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van schimmel

Wat is de oorzaak van schimmels op de muren?

Waar schimmel is, is vocht. Schimmels ontstaan vaak in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatie. Is het lekker warm in huis en sluimert er een vochtprobleem in je badkamer of keuken? Heb je last van vochtige muren? Dan creëer je een ideale voedingsbodem voor schimmels in huis.

Waterdruppels op het raam

Condensatievocht

Condensatie kan ervoor zorgen dat schimmels op en rond het raam ontstaan en doorgroeien naar je muren.

Meer over condensatievocht
Opstijgend vocht kan schimmel veroorzaken

Opstijgend vocht

Grondvocht kan je muren stevig aantasten met soms schimmelvorming tot gevolg. Dit kan je merken op het gelijkvloers of in je kelder.

Meer over opstijgend vocht
Schimmel op de buitenmuur

Doorslaand vocht

Op plaatsen waar je gevel vocht doorlaat na een regenbui, hechten schimmels zich vast op je binnen- en buitenmuren.

Meer over doorslaand vocht
Een kaantje lekt

Lekkage

Een klein lek in een leiding kan soms maanden aanslepen zonder dat je er iets van merkt, met soms schimmels op je muren tot gevolg.

Contacteer Aquadetect


 

Hoe kan je schimmels op je muren verwijderen?

Om schimmels voorgoed te laten verdwijnen, moet je eerst achterhalen welk vochtprobleem ervoor zorgt dat schimmels opduiken in je huis. Als je de oorzaak aanpakt, ben je in de toekomst beschermt tegen nieuwe schimmelvorming.

Schimmels op de muren behandelen blijft niet bij het verwijderen van de schimmelplekken. Pas hier trouwens mee op, want schimmels bevatten heel wat schadelijke stoffen die niet goed zijn voor je gezondheid.

een luchtbehandeling van Murprotec

Luchtbehandeling

Ons luchtbehandelingssysteem is je wapen tegen schimmelvorming. Het ververst de binnenlucht in je huis en zorgt ervoor dat vochtige lucht niet blijft hangen. Zo krijgen schimmels geen kans om te groeien.

Meer over luchtbehandeling

Muren worden geïnjecteerd

Muren injecteren

Zijn de schimmels het gevolg van opstijgend vocht? Dan lossen we het probleem op door de muren horizontaal te injecteren met een vochtwerende emulsie. Dit vochtwerend middel schiet in actie zodra het in aanraking komt met water.

Meer over muren injecteren

Gevel wordt geïmpregneerd

Gevel impregneren

Je buitenmuren beschermen tegen nieuwe regeninslag zal toekomstige schade aan je muren in de kiem smoren. Door je gevel te impregneren, ook wel een hydrofuge genoemd, maak je je buitenmuren opnieuw waterdicht.

Meer over gevel impregneren

Kelder wordt vochtvrij gemaakt

Kelder waterdicht maken

Een vochtige kelder is een broedplaats voor schimmel. Met een kelderdrainage of een kelderbekuiping lossen we het vochtprobleem in je kelder op, waardoor de ruimte een pak minder aantrekkelijk wordt voor schimmels.

Meer over kelder waterdicht maken

Zodra je schimmel aantreft in huis, is het belangrijk om die te verwijderen. Je kan zelf aan de slag met een vochtige doek en aangepaste producten of azijn, maar ga altijd veilig te werk als je schimmels wegpoetst.

Waarom pak je schimmels op de muren best direct aan?

Wanneer schimmels op je muren zichtbaar worden, betekent dit dat het vochtprobleem al een hele tijd aan de gang is. Gedurende geruime tijd heeft het vochtprobleem dus al de kans gekregen om zich te manifesteren en mogelijks zelfs ongezien te verspreiden naar andere ruimtes in je woning. Schimmel op je muren en vocht in het algemeen zijn niet gezond. Je kan ze het best zoveel mogelijk vermijden of zo snel mogelijk bestrijden wanneer je er toch mee te maken krijgt.

Zijn er schimmels op je muren? Onderneem dan snel actie!

Gratis expertise

Zo gaan we te werk

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze experten komen bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het probleem tot op de bodem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om voorgoed van je schimmel af te zijn.

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

Onze vakmensen gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Zelf schimmels verwijderen

Ja, je kan zelf schimmel van je muren verwijderen. Voor je je handen uit de mouwen steekt, neem je best je voorzorgen. Want het is niet zonder risico. Zet een mondmasker op en trek handschoenen aan. Schimmel van je muren of raamkozijnen verwijderen kan op enkele manieren: met soda, met azijn of met bleekmiddel.  

Tref je schimmel aan op textiel? Dan blijf je beter zo ver mogelijk weg met bleekwater. Gebruik in plaats daarvan tandpasta en bakpoeder.

Meer over het verwijderen van schimmels

Meer interessante artikels voor jou

Als je meer wil weten over schimmels op de muren of andere gevolgen van vocht of hoe je deze kan bestrijden? Dan zijn deze artikels zeker iets voor jou.

Heb je last van schimmels op de muren?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading