Terug naar overzicht

Condens in de badkamer: oplossingen, oorzaken en gevolgen

09/11/2023
vocht in de badkamer condensatie schimmel vocht en gezondheid
Leestijd: 6 minuten

Condens in de badkamer is geen nieuw gegeven. Het is een natuurlijk fenomeen dat haast iedereen herkent. Na een warme douche of een deugddoend bad hangt er vochtige mist in je badkamer en is je spiegel helemaal aangedampt. Je ochtendroutine werd er al meer dan eens door vertraagd. Condens in de badkamer is vrij normaal, toch let je beter op dat het niet problematisch wordt.

In dit artikel geven we je een antwoord op 4 belangrijke vragen:

Hoe ontstaat condens in de badkamer?

Condensatie komt in de meeste badkamers voor. Het is een chemische reactie die ontstaat wanneer warme omgevingslucht een grote hoeveelheid waterdamp opneemt. Zodra de vochtige lucht in aanraking komt met koude oppervlakken zoals meubels, muren of ramen, koelt de lucht af. De waterdamp wordt vloeibaar en vormt waterdruppels op muren, ramen en spiegels.

1. Hoge luchtvochtigheid in de badkamer

Dat de badkamer een vochtige ruimte is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat merk je goed genoeg wanneer je een lange, warme douche neemt. Op dat moment kan je de luchtvochtigheid met je eigen ogen aanschouwen. De verhoogde luchtvochtigheid in de badkamer heeft verschillende oorzaken:

  • Je produceert heel wat water tijdens het baden of douchen. Die lucht vindt niet altijd een weg naar buiten.  
  • Je laat de deur van de badkamer vaak dicht om de warmte binnen te houden en het vocht niet te laten ontsnappen naar andere kamers in je huis.
  • Je verwarmt de ruimte vaak beter om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.

2. Slechte ventilatie en slechte vochtafvoer

De hoeveelheid vocht die door de badkamer giert, heeft een weg naar buiten nodig. Door gebrekkige luchtafvoer en te weinig luchtcirculatie blijft vochtige lucht hangen en wurmt het zich een weg naar de koudste plekken.

3. Hydrofiele materialen die vocht opslorpen

Bij het bouwen of renoveren van je badkamer is materiaalkeuze van groot belang. Sommige materialen zoals bakstenen, poreus gesteente of weefsels nemen veel vocht op en zijn gevoeliger voor vochtproblemen, onaangename geuren en vochtplekken.

Voor je badkamer kies je liever voor keramische tegels of synthetische materialen.

Ontdek meer handige tips voor je badkamerrenovatie.

4. Onvoldoende verwarming

Een gebrek aan verwarming kan condensatievorming in de badkamer in de hand werken. Al helemaal wanneer het gecombineerd wordt met ontoereikende ventilatie. In zo’n situatie krijgen condens en schimmels de kans zich te manifesteren.

Beter verwarmen kan door je thermostaat wat hoger te zetten, maar ook beter isoleren behoort tot de opties.

In een badkamer kies je het liefst voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing. Heb je thuis verouderde beglazing? Dan is de kans groot dat je badkamer condensgevoelig is.  

badkamer met verwarming

5. Andere onderliggende vochtproblemen

Naast onvoldoende verwarming, de aanwezigheid van vochtopslorpende materialen, slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheid kunnen ook andere vochtproblemen aan de basis van de condensatieproblemen in je badkamer liggen. Een badkamer op het gelijkvloers kan te maken krijgen met opstijgend vocht. In dat geval houdt de beschadigde waterkering het grondwater niet langer tegen waardoor de muren het opslorpen en de luchtvochtigheid in je badkamer stijgt.

Ook doorslaand vocht kan de condens in je badkamer doen pieken. In deze situatie houdt de gevelsteen de regen niet langer tegen en nemen de bakstenen het vocht op.

Hoe behandel je condensatievocht in je badkamer op een efficiënte manier?

Er zijn verschillende manieren om condens in de badkamer te behandelen, zoals: natuurlijke verluchting, een luchtbehandelingssysteem en het bestrijden van onderliggende vochtproblemen met behulp van bijvoorbeeld muurinjecties of gevelimpregnaties.

Natuurlijke verluchting

In eerste instantie kan je beginnen met op regelmatige basis je badkamer op natuurlijke wijze te verluchten. Dat kan heel eenvoudig door het badkamerraam minstens een kwartier per dag open te zetten. Bij beperkte condens kan dit voldoende zijn om de vochtige lucht naar buiten te verwijzen.

De vraag is natuurlijk: Is de condens in je badkamer volkomen normaal of problematisch? Met andere woorden, volstaat natuurlijke badkamerverluchting of heb je nood aan een luchtbehandelingssysteem?

Luchtbehandelingssysteem

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec hangt aan de muur in de woonkamer.

Een definitieve oplossing tegen condens vind je in de vorm van ons luchtbehandelingssysteem: het Murprotec CTA-systeem. Met al onze kennis over vocht en condens ontwikkelden we een eigen systeem. Eén dat de lucht in huis ververst zoals geen enkel ander toestel. Onze luchtbehandeling zorgt voor een lichte overdruk in huis. Het is zo subtiel dat je het zelf niet opmerkt, maar het effect is groot. Want het is juist die overdruk die ervoor zorgt dat vochtige lucht tot in de kleinste hoekjes ververst wordt. Tot zelfs achter de meubels. Waardoor vocht en schimmels geen kans hebben zich te ontwikkelen.

Een goede luchtbehandeling is helemaal op maat van je huis. Alles hangt af van je woning, de oppervlakten en de grootte van het probleem.

De badkamer is een uitzonderlijk vochtige plaats, daarom adviseren we om bij de douche een bijkomende extractie te voorzien waardoor de vochtige lucht makkelijker uit de badkamer kan.
Meer over ons luchtbehandelingssysteem

Gevelimpregnatie

Wanneer regendoorslag je badkamer omtovert tot een mistbank op een grijze herfstdag, is het belangrijk om naast de condens ook het doorslaand vocht aan te pakken. Dat kan met behulp van een gevelimpregnatie. Hiermee wordt je gevel opnieuw vochtvrij gemaakt.

Meer over gevelimpregnaties

Muurinjecties

Opstijgend vocht kan best hardnekkig zijn. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor. Wij ontwikkelden een eigen formule waarmee we jouw muren opnieuw waterdicht maken. En dat zonder grote braakwerken. In de plaats daarvan creëren we een nieuwe waterkerende laag door boven de plinten een vochtwerende emulsie in te spuiten.

Meer over muurinjecties

Hoe voorkom je condensatie in je badkamer?

Beter voorkomen dan genezen, toch? Gelukkig kan je condens in de badkamer voorkomen met enkele tips:

  • Slim isoleren
  • Natuurlijke ventilatie
  • Een luchtbehandelingssysteem
  • Droog je muren en doucheraam af na het douchen

Wat zijn de gevolgen van condensatievorming in je badkamer?

Condensatievorming brengt vaak schimmels met zich mee. Meestal zie je ze bovenaan de muur en/of op het plafond. Ze ontsieren je badkamer en zorgen voor een onaangename geur. Bovendien zijn ze bijzonder slecht voor je gezondheid, met name voor je luchtwegen.

Meer over schimmels

Vraag een gratis vochtanalyse aan

Een gratis vochtanalyse brengt jou een stap dichter bij een vochtvrije woning. Onze vochtexpert komt bij je langs en onderzoekt het vochtprobleem. Zo bepalen we wat de precieze oorzaak is en hoe we het kunnen oplossen.

Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading