Heb je last van een hoge luchtvochtigheid in huis?

De kwaliteit van de binnenlucht hangt sterk samen met de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Deze graad toont de verhouding tussen het percentage waterdamp in de lucht en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen. De ideale luchtvochtigheid bedraagt tussen 40% en 60%. Alles daarboven wordt aanzien als hoog.  

’s Winters ligt dit een beetje anders. En dat heeft alles te maken met de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden.

In de winter raden we een vochtigheid in huis aan tussen 30% en 50%. Naarmate het buiten kouder wordt en je de verwarming gebruikt, zal de luchtvochtigheid binnen dalen naar 30%. Wanneer je de verwarming opnieuw uitschakelt, stijgt de vochtigheid opnieuw.

Een hoge luchtvochtigheid in huis komt er niet zomaar. Onze dagelijkse activiteiten zoals koken, wassen, strijken en zelfs onze ademhaling beïnvloeden de luchtvochtigheid in huis. Daarnaast spelen ook gebruikte bouwmaterialen en verluchting een belangrijke rol.

Wil je zelf een indicatie van de luchtvochtigheidsgraad? Met een vochtmeter kan je de luchtvochtigheid in de binnenlucht meten. Voor een grondige analyse van het vochtprobleem doe je het best beroep op een vochtexert. 

We beantwoorden de belangrijkste vragen:

Hygrometer meet een hoge luchtvochtigheid in huis
 
 

Hoe herken je een lage of hoge luchtvochtigheid in huis?

 • Vochtige binnenlucht herkennen

  Condensatie op je ramen of een muffe geur in huis? Dan is de kans bijzonder groot dat de binnenlucht bij jou thuis eerder hoog is. Te hoog om goed te zijn. Ook zilvervisjes, muizen, pissebedden, kakkerlakken en houtrot zijn tekenen aan de wand. Wanneer je huis constant in deze conditie verkeert, zijn vocht- en schimmelplekken nooit ver weg.

 • Droge binnenlucht herkennen

  Ook te droge binnenlucht is niet ideaal voor je woning of je gezondheid. Een te lage luchtvochtigheid herken je vaak aan scheuren in de verf of statische elektriciteit. Gaat jouw haar thuis spontaan rechtstaan en heeft dat niets met je huisgenoten of stress te maken? Dan is droge lucht misschien wel de schuldige.

 

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Maak komaf met een hoge luchtvochtigheid in huis

 • Tot 30 jaar garantie
 • Al 70 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

Om een hoge luchtvochtigheid in huis aan te pakken, is het belangrijk te weten wat het probleem juist veroorzaakt. Is er een sluimerend vochtprobleem dat nog niet zichtbaar is met het blote oog of vindt de vochtige lucht gewoon geen uitweg? Onze vochtexperten komen gratis bij je langs om een grondige vochtanalyse uit te voeren.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. We bellen je zo snel mogelijk om een afspraak te maken

 3. Onze expert komt langs en voert een vochtanalyse uit

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat

Wat is de oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in huis?

Te weinig of slechte ventilatie in combinatie met een van nature vochtige ruimte zorgt vaak voor een hoge luchtvochtigheid. Zeker in je badkamer, keuken of wasruimte is de kans groot.

De mix van een hoge kamertemperatuur en slechte ventilatie werkt droge lucht in de hand. Hoe hoger de temperatuur, hoe droger de lucht wordt. Dit fenomeen zien we steeds vaker terugkeren bij nieuwbouwwoningen. Goede isolatie verlaagt je EPC-score, maar een potdichte woning zet de deur op een kier voor condensatievocht of te droge lucht.

Een verstoorde luchtvochtigheid pak je best meteen aan

Een lage of hoge luchtvochtigheid in huis wordt vaak genegeerd. Nochtans brengen we heel wat tijd binnenshuis door. Gemiddeld zo’n 80% en vaak zelfs nog meer. De luchtvochtigheid en -kwaliteit leg je beter niet zomaar naast je neer.

Langdurig ongezonde (vochtige, droge of vervuilde) lucht inademen, zorgt voor irritaties op de luchtwegen. Je wordt vatbaarder voor verkoudheden en virussen, maar ook longaandoeningen zoals astma en longontstekingen zijn niet uitgesloten. Sommige mensen ervaren een verstoorde nachtrust en pijnlijke gewrichten.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon vervuilde binnenlucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Bestrijding van een hoge luchtvochtigheid in huis?

Een geïntegreerd luchtbehandelingssysteem is wat je nodig hebt. Hiermee vermijd je condensatievocht en schimmelvorming. Onze R&D-afdeling smeet zich op de ontwikkeling van een eigen luchtbehandelingssysteem. Het resultaat? Ons CTA-systeem dat ...

 • brengt verse lucht naar binnen.
 • koude buitenlucht verwarmt tot 18 °C.
 • komaf maakt met condensatievocht.
 • schimmelvorming voorkomt.
 • Voor luchtcirculatie zorgt waardoor vocht niet blijft hangen.


Kortom… eentje waarop je kan vertrouwen. Doorheen de jaren sleutelden we aan onze luchtbehandeling met één doel voor ogen: het nóg beter maken. Ondertussen zijn we toe aan de vierde generatie: onze CTA4. Jaarlijks rollen er zo’n 5500 systemen van de band in onze productiefaciliteit in Eigenbrakel.


Ontdek alles over onze luchtbehandeling

Huishoudtips tegen droge en vochtige lucht

 

Een Murprotec luchtbehandelingssysteem

Zo maken we de lucht in huis weer gezond

Een goede luchtbehandeling is goud waard. En vooral eentje op maat van je woning! Daarvoor is veel expertise en ervaring nodig. Je bent bij Murprotec dus aan het juiste adres. Om een correcte inschatting van de nodige materialen te maken, komen onze experten langs voor een analyse. Wij bij Murprotec doen dat volledig gratis.

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze vochtexpert komt helemaal gratis bij je langs om je woning te analyseren en te achterhalen vanwaar die hoge luchtvochtigheid juist komt.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Onze expert bepaalt op basis van de analyse hoe we komaf maken met de gevolgen van een hoge luchtvochtigheid zoals condensatievocht en schimmelvorming.

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

Je krijgt een werfleider toegewezen die je project van a tot z volgt.  We plannen alles tot in de puntjes in zodat onze vakmannen op de afgesproken datum aan de slag kunnen.

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Geen Murprotec zonder een grondige kwaliteitscontrole. Daarom komen we na de installatie langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Reken op Murprotec om een betrouwbare en correcte analyse te maken van je vochtprobleem – helemaal gratis. Zo ben je steeds zeker van een definitieve vochtbestrijding van elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

Deze artikels zullen je misschien ook interesseren

Wil je meer weten over een luchtbehandelingssysteem van Murprotec? Dan zijn volgende artikels misschien wel interessant voor jou.

Hoge luchtvochtigheid in huis?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading