Terug naar overzicht
Man meet vochtpercentage in de muren met niet-destructieve vochtmeter

Een vochtmeter: dit is wat je moet weten

17/08/2022
doe-het-zelf vochtmeter


Zie je vochtplekken op je muur of kan je de schimmelvorming niet ontkennen? Dan is het overduidelijk, je zit met een vochtprobleem. Toch is vocht niet altijd even duidelijk aanwezig. Vaak stapelt het zich gedurende ruime tijd op in je muren, je plafond of je gevel, zonder dat je er met het blote oog ook maar iets van merkt. Een vochtmeter is een handige tool om het vochtgehalte in je huis te meten. Het geeft je vrijwel meteen een antwoord of je last hebt van een vochtprobleem. Maar welke  vochtmeter is het meest geschikt? Hoeveel kost het? En hoe ga je aan de slag? We helpen je op weg! 

Welke soorten vochtmeters bestaan er?

Er bestaan meerdere soorten vochtmeters. Het eerste onderscheid zit ‘m in wat je precies wil meten. Wil je het vocht in je muren of in het plafond meten, dan heb je een ander toestel nodig dan wanneer je de luchtvochtigheid wil meten.

Iedere soort kan je vinden in goedkope en duurdere modellen. Afhankelijk van het model dat je aanschaft, zal je het resultaat anders kunnen aflezen. Sommige vochtmeters werken met een kleurencode via ledlampen, andere geven dan weer een minimum, maximum en gemiddelde aan via de digitale display.

Vochtigheid meten in de muren, het plafond of de vloer

Destructieve vochtmeters

Een destructieve vochtmeter, ideaal om het vocht in onafgewerkte muren te meten.

Destructieve vochtmeters zijn voorzien van twee scherpe pinnen waarmee je het toestel vervolgens in het te onderzoeken oppervlak prikt. Het vochtgehalte zal op het scherm verschijnen. Zo eenvoudig kan het zijn.

Door de twee pinnen is dit toestel vooral geschikt voor oppervlakten die nog niet afgewerkt zijn. Ben je dus aan het renoveren en wil je de vochtigheid in de muur meten? Dan is een destructieve vochtmeter exact wat je nodig hebt.

Niet-destructieve vochtmeters

Een niet-destructieve vochtmeter, ideaal om het vocht te meten in afgewerkte muren

Zijn je muren, plafond of vloeren al afgewerkt? Dan is een niet-destructieve vochtmeter wat je zoekt. In tegenstelling tot een destructieve vochtmeter heeft dit exemplaar een meetkop die je niet in de muur steekt, maar er gewoon tegenhoudt. Zo beschadig je het oppervlak niet.

Vochtigheid meten in de binnenlucht

Hygrometer

Een hygrometer, de ideale vochtmeter als je de luchtvochtigheid in huis wil meten

Te droge of vochtige lucht is alles behalve ideaal. Om de luchtvochtigheid in huis zelf te meten kan je gebruik maken van een hygrometer. Deze vochtmeter plaats je in de ruimte die je wil controleren. Geef het toestel even tijd om te acclimatiseren en je kan de vochtigheidsgraad in huis eenvoudig aflezen.

Een hygrometer kan je doorgaans voor weinig geld online of in een doe-het-zelfzaak vinden.
Lees meer over de luchtvochtigheid in huis

Professionele vochtmeters

Destructieve, niet-destructieve vochtmeters en hygrometers zijn zeker niet slecht om zelf mee aan de slag te gaan, maar tegen een professionele vochtmeter zoals onze Murprotec experten gebruiken kan het niet op. De vochtmeters waarmee wij aan de slag gaan zijn veel nauwkeuriger en accurater dan de vochtmeter die je in de doe-het-zelfzaak vindt. Wij gebruiken enkel de beste meters om vocht tot diep in je muren op te meten. Bovendien kunnen we met behulp van onze vochtmeter de exacte plaats waar het vochtprobleem zich voordoet bepalen.

Standaard of goedkopere modellen zijn zeker handig om een eerste, oppervlakkige scan van je huis te doen, maar om de precieze oorzaak te bepalen doe je beter beroep op een professional.

Wat betekenen de resultaten?

De gemiddelde vochtigheid in de muur schommelt tussen de 5% tot 12%. Vanaf een percentage van 17% is de kans groot dat er een vochtprobleem schuilgaat in je muren.   

De relatieve luchtvochtigheidsgraad in huis bedraagt ideaal tussen de 40% en 60%. Een resultaat lager dan 40% wijst op te droge lucht. Een cijfer boven de 60% betekent dat de lucht in je woning te vochtig is.

Is de vochtigheid in de muur, het plafond of de binnenlucht te hoog? Blijf dan niet bij de pakken zitten. Contacteer onze vochtexperten voor een gratis expertise en maak je woning opnieuw vochtvrij.
Ik wens een gratis expertise

Hoeveel kost een vochtmeter?

De prijs van een vochtmeter kan schommelen afhankelijk van de kwaliteit van de meter en het type. Aan de hand van deze richtprijzen kan je alvast vergelijken.

Soort vochtmeter Prijs
Digitale hygrometer Vanaf € 5,00
Destructieve vochtmeter Vanaf € 20,00
Kwalitatieve destructieve vochtmeter Vanaf € 60,00
Niet-destructieve vochtmeter Vanaf € 90,00
Professionele vochtmeter Vanaf € 500,00

Waarom is een vochtmeter handig om in huis te hebben?

Een vochtmeter is handig om te verifiëren of er een vochtprobleem aanwezig is in je huis. Toch zijn er nog heel wat andere toepassingen voor dit kleine toestel:

  • Een lek opsporen
  • Houten meubels checken
  • Grondvochtigheid nagaan
  • Vochtigheid van brandhout controleren
  • Luchtvochtigheid in huis in de gaten houden
  • Kwaliteit van het pleisterwerk controleren
  • Vochtigheid van de isolatie testen

Volstaat het om zelf het vocht te meten?

Wanneer je denkt last te hebben van een vochtprobleem is het zeker aan te raden dit verder op te volgen. Uiteraard mag je zelf op onderzoek uitgaan. Weten dat er een vochtprobleem is, is een goed startpunt. Nog belangrijker is om te ontdekken wat precies aan de basis ligt.

Daarom is het verstandig om ook een professional in te schakelen. Onze vochtexperten komen gratis bij je langs om het vochtprobleem grondig te analyseren en de oorzaak vast te stellen. Op basis daarvan kunnen we een gerichte behandeling bepalen die het vochtprobleem definitief aanpakt. Ieder probleem vraagt namelijk een andere benadering.

Gratis expertise
Gelukkig gezin in een vochtvrije woning
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading