Terug naar overzicht

Meer schimmels in huis anno 2022

22/11/2022
schimmel gezondheid
Schimmel rond het raam

Met de stijgende energiekosten zetten we massaal onze verwarming lager. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze hun verwarming nog altijd niet hebben aangezet. Maar dat is niet altijd zonder gevolgen. De laatste tijd krijgen meer en meer woningen te kampen met schimmel in huis.

De lagere binnentemperatuur kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoog oploopt. Doorgaans zou de vochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en 60% mogen bedragen. Vandaag merken onze vochtexperten dat deze grens vaker wordt overschreden en nog niet zo’n klein beetje. Een relatieve vochtigheidsgraad van 80% is niet meer zo uitzonderlijk. Om deze vochtigheid toch een beetje terug te dringen wordt er meer verlucht. In de meeste gevallen is dit een goede reflex, maar in deze omstandigheden kan het juist de schimmelvorming een extra boost geven. Zeker wanneer een woning al te maken heeft met condensatie, zien we een versnelling in de schimmelvorming.  

Hoe schadelijk zijn schimmels?

Schimmelvorming in huis valt niet te onderschatten. De gevolgen kunnen zich zowel manifesteren in onze woning als zich uiten in gezondheidsklachten. Zo kan de structuur van je woning aangetast worden. Bovendien voelt een vochtig huis veel kouder aan. Je moet dus meer verwarmen om dezelfde gevoeltemperatuur te bekomen. Een contradictie waar niemand vandaag op zit te wachten.

Maar ook je gezondheid loopt gevaar. Zeker ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het meeste risico om ziek te worden door de aanwezigheid van schimmel in hun woning.

Onze vochtexpert aan het woord

VTM Nieuws ging mee op stap met onze vochtexpert, Johan Peeters.

Murprotec in het VTM nieuws

Heb je last van schimmelvorming in huis?

Heb je schimmel opgemerkt rond je ramen, op een muur of op het plafond? Blijf dan niet bij de pakken zitten en contacteer zo snel mogelijk een vochtexpert.

Onze vochtspecialisten komen gratis bij je langs voor een vochtanalyse en adviseren hoe je het schimmelprobleem het best kan aanpakken. Mogelijks biedt een luchtbehandelingssysteem soelaas. Ons R&D-team ontwikkelde een eigen systeem waardoor je hele huis wordt geventileerd. Je hele huis wordt constant voorzien van verse luchttoevoer, terwijl de ongezonde binnenlucht juist uit de ruimte wordt gezogen.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading