Terug naar overzicht
Vochtexpert controleert de muur.

Gaat die muffe geur in huis maar niet weg? Dit moet je weten

27/05/2024

Heb je ooit een muffe geur in huis opgemerkt die maar niet lijkt te verdwijnen, ongeacht hoeveel luchtverfrissers je gebruikt? Het kan zijn dat vocht de boosdoener is achter deze onaangename geuren. Vochtproblemen kunnen niet alleen schadelijk zijn voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Laten we eens dieper ingaan op hoe vocht en muffe geuren hand in hand kunnen gaan, en belangrijker nog, hoe je ze kunt bestrijden.

Waarom hangt er een muffe geur in huis?

Vocht kan vele vormen aannemen in huis, van lekkende daken en opstijgend vocht tot condensatie en slechte ventilatie. Wanneer vocht zich ophoopt in je huis, biedt het een ideale omgeving voor schimmels en bacteriën om zich te nestelen. Zo ontstaat die onaangename, muffe geur die je thuis waarneemt.

Het identificeren van vochtgerelateerde geuren is de eerste stap naar het oplossen van het probleem. Let op de volgende signalen in je huis:

  • Een constant vochtige atmosfeer
  • Schimmelvlekken op muren, plafonds of meubels
  • Het optreden van condens op ramen
  • Een muffe geur die niet verdwijnt, zelfs niet na het luchten van de ruimte

Als je één of meer van deze signalen opmerkt, is de kans groot dat vocht de schuldige is achter de muffe geur in huis.

Opstijgend vocht

Wanneer er sprake is van opstijgend vocht, wordt water uit de grond door de fundering van het huis opgenomen, waardoor het door de muren omhoog trekt. Dit vocht kan niet alleen leiden tot vochtige en beschimmelde muren, maar ook tot die vervelende, muffe geur die in huis hangt.

Het is belangrijk om opstijgend vocht serieus te nemen en het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Zo beperk je niet alleen de schade aan je huis, maar je elimineert ook de muffe geur.

Meer over opstijgend vocht

Doorslaand vocht

Dit type vochtprobleem ontstaat wanneer water van buitenaf door de buitenmuren van een gebouw sijpelt. Vaak ontstaat doorslaand vocht als gevolg van beschadigd voegwerk, scheuren in het metselwerk, of ontbrekende waterdichte coatings op de buitenmuren.

De combinatie van doorslaand vocht en de aanwezigheid van vocht in de muren kan leiden tot de groei van schimmels en bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de muffe geur die in huis hangt.

Meer over doorslaand vocht

Condens

Condensatievocht is een veelvoorkomend fenomeen, we zien het vooral in ruimtes met beperkte ventilatie zoals badkamers, keukens en slaapkamers. Het ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals ramen, muren en spiegels, en condenseert tot waterdruppels. Na verloop van tijd kan condensatievocht leiden tot vochtproblemen en zelfs een muffe geur in huis veroorzaken.

Meer over condensatievocht

Hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan een aantal problemen veroorzaken, waaronder het ontstaan van een muffe geur. Wanneer de luchtvochtigheid binnenshuis te hoog is, kan vocht zich ophopen in verschillende ruimtes, wat de ideale omstandigheden creëert voor schimmel- en bacteriegroei. Deze micro-organismen gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen de typische muffe geur veroorzaken die we associëren met vochtige ruimtes.

Meer over hoge luchtvochtigheid

Lekkage

Een lekkage in huis kan niet alleen leiden tot directe waterschade, maar ook tot een muffe geur die zich door de ruimte verspreidt. Wanneer water uit lekkende leidingen, daken, ramen of andere structuren in huis sijpelt, kan het vocht zich ophopen in wanden, vloeren, plafonds en andere materialen. Dit vocht creëert een ideale omgeving voor de groei van schimmels en bacteriën, die vaak de oorzaak zijn van de muffe geur die in huis hangt.

Contacteer Aquadetect

Waar merk je het vaakst een muffe geur in huis op?

Een muffe geur kan zich in verschillende delen van het huis manifesteren, maar er zijn enkele specifieke ruimtes waar het vaker voorkomt. Denk maar aan de slaapkamer, de kelder, in een oud huis, in de woonkamer of bijvoorbeeld de badkamer.

Een muffe geur in de slaapkamer

De slaapkamer is een ruimte waar een muffe geur vaak wordt opgemerkt, vooral als de kamer niet goed wordt geventileerd. Mensen spenderen veel tijd in de slaapkamer, en als de lucht niet goed circuleert, kan vocht zich ophopen, vooral in hoeken en kasten.

Meer over vocht in de slaapkamer

Een muffe geur in de kelder

Kelders zijn berucht om hun neiging tot vochtproblemen. Omdat ze zich ondergronds bevinden, zijn kelders vatbaar voor vocht dat door de muren en vloeren sijpelt. Dit kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming, wat resulteert in die typische muffe geur.

Meer over een vochtige kelder

Een muffe geur in een oud huis

Oude huizen hebben vaak meer kans op vochtproblemen en slechte ventilatie vanwege verouderde bouwmaterialen en structuren. Hierdoor kunnen vocht en schimmels gemakkelijker binnendringen, wat leidt tot een muffe geur die moeilijk te elimineren is.

Een muffe geur in de woonkamer

In de woonkamer wordt vaak geleefd en ontspannen, maar als de kamer niet goed geventileerd wordt, kunnen vocht en geuren zich ophopen. Dit kan vooral gebeuren in hoeken, achter meubels en in tapijten of gordijnen.

Een muffe geur in de badkamer

De badkamer is een vochtige omgeving bij uitstek vanwege de aanwezigheid van stoom en waterdamp. Als de badkamer niet goed geventileerd wordt, kan dit leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming, wat resulteert in een muffe geur.

Meer over vocht in de badkamer

Wat te doen tegen een muffe geur in huis?

Hoe krijg je een muffe geur uit je huis? Het is de vraag van tien miljoen waar iedereen die er last van heeft een antwoord op wilt.

Muffe geur uit huis verwijderen: pak het vochtprobleem aan

De beste manier om een muffe geur integraal aan de deur te zetten, is om het vochtprobleem grondig aan te pakken. Huis-tuin-en keukenmiddeltjes blijken dan vaak onvoldoende. In sommige gevallen wordt de situatie alleen maar erger. Laat daarom een vochtexpert langskomen om het probleem van a tot z te analyseren. Onze experten voeren zo’n vochtanalyse bovendien helemaal gratis uit! Wij geloven dat iedereen het recht heeft om in een gezonde en droge woning te leven. Door onze vochtanalyse gratis aan te bieden, komt een vochtvrije woning voor iedereen in handbereik.

Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading