Terug naar overzicht

Ongedierte in huis door vocht: 3 dingen die je moet weten

28/05/2024

Vochtproblemen in huis kunnen veel meer schade aanrichten dan alleen muf ruikende kamers en schimmelvorming op de muren. Eén van de neveneffecten is de aantrekkingskracht van vocht op ongedierte. Deze ongewenste gasten kunnen niet alleen een ware plaag worden, ze kunnen ook ernstige schade toebrengen aan je huis en zelfs je gezondheid in gevaar brengen.

Welke beestjes worden aangetrokken tot vocht?

Heel wat beestjes eten hun buikje rond in vochtige omgevingen. Vocht en schimmels zijn namelijk een feestmaal voor deze ongewenste bezoekers. Het zijn onder andere zilvervisjes, pissebedden, muizen, ratten, houtwormen, kakkerlakken en stofluizen die zich enorm aangetrokken voelen tot vochtige plaatsen.

Stofluizen

Stofluizen en vocht zijn twee handen op één buik. Want het is niet stof waar ze stapelgek op zijn, maar schimmels en vocht. Vochtplekken op muren, schimmelvorming, vochtige materialen zoals een matras of zetel, zijn onweerstaanbaar voor de stofluis. Ze worden ertoe aangetrokken als een vlieg op een lamp.

Stofluizen zijn wel eens een teken aan de wand. In combinatie met bijvoorbeeld een onverklaarbare muffe geur in huis, een verwarming die op volle toeren draait en toch blijft het kil en/of afbladderende verf, wijst de aanwezigheid van stofluizen bijna altijd op een vochtprobleem.

De stofluis is gelukkig niet schadelijk voor onze gezondheid, maar ze kan op termijn wel materiële schade veroorzaken.

Zilvervisjes

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vind je hen niet terug in een aquarium. Dankzij hun voorliefde van vocht kan je hen vaak spotten in de badkamer, het toilet, de wasruimte, de keuken of in de kelder. Deze kamers zijn door hun functie vaak vochtiger.

Maar ook vochtproblemen zorgen voor een veilige thuishaven. Door het toedoen van opstijgend vocht, condens en doorslaand vocht nestelt vocht zich in de muren, op de ramen, in het plafond, in je gevel, enzovoort. Alsof dat nog niet genoeg is, is er een reële kans dat ook de relatieve luchtvochtigheid in de getroffen ruimtes stijgt. Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een steeds groter wordend probleem én de mogelijke komst van zilvervisjes.

Wil je meer te weten komen over zilvervisjes, hoe je het kan voorkomen en wat je kan doen eenmaal ze van jouw huis hun thuis gemaakt hebben?

Lees onze blog over zilvervisjes

Pissebedden

Vocht speelt een cruciale rol bij de aantrekking van pissebedden in huis. Deze kleine diertjes houden van vochtige omgevingen, waar ze zich voeden met organisch materiaal en schimmels. Vochtige kelders, badkamers en andere vochtige ruimtes bieden ideale leefomstandigheden voor pissebedden. Het aanpakken van vochtproblemen is daarom essentieel om de aantrekking van pissebedden te verminderen en hun aanwezigheid in huis te beheersen.

pissebedden door vocht in huis

Muizen en ratten

Insecten zijn niet de enige die een vochtig huis beschouwen als een vijfsterrenhotel. Ook muizen en ratten leven er hun beste leven. Dit doen ze hoofdzakelijk uit het zicht, waar haast niemand hen iets kan maken. Daar eten en slapen ze. Vaak gaat het om kruipruimtes en spouwmuren. De kleinste gaatjes zijn soms al voldoende om je huis te betreden.

Houtwormen

Houtwormen in een houten kast

De houtworm leeft zich uit in koele, vochtige ruimtes waar zich oude houten voorwerpen of vochtige vloeren bevinden. Ze maken kleine gaatjes in het hout en graven zich een weg naar binnen.

Een vochtprobleem dat lang aansleept kan ook houtrot met zich meebrengen. Dit is gevaarlijk voor de structuur van je woning. Bovendien effen je de weg voor houtwormen, want zij krijgen nog makkelijker toegang tot het hout in je woning.

Kakkerlakken

Nog een soort ongedierte dat graag warme, vochtige plekken opzoekt, is de kakkerlak. Een vochtprobleem in je woning, maakt het dus des te aangenamer voor kakkerlakken. Ze komen vooral ’s nachts tevoorschijn op zoek naar een lekkere maaltijd.

Kakkerlakken wijzen zeker niet altijd op een gebrek aan hygiëne. Ze verstoppen zich soms in dozen of tussen kleding. Bovendien verspreiden ze zichzelf aan een recordtempo. Het kan dus goed zijn dat ze eigenlijk van bij je buren komen.

Merk je kakkerlakken op? Praat dan eens met je buren of ga op onderzoek uit.

Is vocht de oorzaak van het ongedierte in huis?

Eerst en vooral moet je je de vraag stellen of je ongewenste bezoekers het resultaat zijn van een vochtprobleem. Wanneer vocht aan de basis ligt, vallen er vaak meerdere symptomen op te merken.

Merk je naast ongedierte nog één of meerdere van deze symptomen op in je huis?

  • Onverklaarbaar muffe geur in je huis

  • Donkere verkleuringen op je muren

  • Schimmelvorming

  • Beslagen ramen

  • Afbladderende verf

  • Scheuren in het pleisterwerk

  • Loshangend behang

  • Salpeter op de muren

Dan is de kans groot dat een vochtprobleem de boosdoener is.

Wat te doen met ongedierte in huis door een vochtprobleem?

Kies voor een vochtbestrijding

Zolang vocht aanwezig is in je huis, blijft het een aantrekkelijke plek voor verschillende soorten ongedierte. Daarom is het belangrijk om ook het onderliggende vochtprobleem in de kiem te smoren.

Vraag je gratis vochtanalyse aan

Bij Murprotec bieden we een gratis expertise aan waarbij we het vochtprobleem bij je thuis grondig analyseren. Zo bepalen we de oorzaak en de beste behandeling om het vocht definitief te bestrijden.

Gratis expertise

Haal voedselbronnen weg

Ongedierte is altijd op zoek naar voedsel. Door mogelijke voedselbronnen in je huis te elimineren maak je het voor hen minder aantrekkelijk. Kies daarom altijd voor goed afsluitbare verpakkingen of voedingscontainers.

Neem op geregelde tijdstippen de stofzuiger en ga je hele huis rond. De kleinste kruimels zijn voldoende om ongedierte aan te trekken.

Hou de luchtvochtigheid in de gaten

De luchtvochtigheid in je huis is geen constante waarde. Het kan onder andere schommelen naargelang de vochtigheid van de buitenlucht. Toch is er een richtlijn: men raadt een gemiddelde luchtvochtigheidsgraad in huis aan van 40% à 60%.

Meer tips om luchtvochtigheid in huis te verlagen

Contacteer een ongediertebestrijder

Blijft ongedierte je huis gijzelen? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Zij zijn gespecialiseerd in het verdelgen van verschillende types ongedierte.

Waarom is ongedierte in huis gevaarlijk?

Ongedierte in huis kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Niet alle types ongedierte brengen gezondheidsrisico’s met zich mee, zo zijn bijvoorbeeld zilvervisjes en stofluizen compleet ongevaarlijk. Dat is anders bij bijvoorbeeld muizen, ratten en kakkerlakken, die kunnen allerlei ziektes met zich meebrengen.

Anderzijds vormt ongedierte, in welke soort dan ook, een gevaar voor je spullen en je woning. Ze kunnen namelijk materialen beschadigen en zo bijvoorbeeld boeken of meubels vernietigen. Ook de structuur van je huis kan schade oplopen wanneer ongedierte lange tijd zijn gang gaat.

Pak je vochtprobleem aan

Ongedierte in huis door vocht is niet alleen een ongemak, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor je huis en gezondheid. Het is belangrijk om vochtproblemen serieus te nemen en proactief stappen te ondernemen om ze aan te pakken en te voorkomen. Door vochtproblemen te bestrijden, kun je niet alleen de leefomstandigheden in je huis verbeteren, maar ook de dreiging van ongedierte effectief verminderen.

Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading