Terug naar overzicht

Zilvervisjes op bezoek? Dit is wat je moet weten!

31/05/2022
gevolgen van vocht ongedierte
Leestijd: 5 minuten

Heb je kleine insecten opgemerkt op je muren? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met zilvervisjes. Deze kleine griezels komen vooral voor in vochtige ruimtes zoals je kelder, badkamer, toilet en wasruimte. Ze kunnen ook een teken zijn van de aanwezigheid van een vochtprobleem. Maar wat zijn zilvervisjes nu juist? En hoe kan je ze bestrijden of nog liever, hoe kan je ze voorkomen? Het antwoord lees je hier.

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes tasten behangpapier aan

Zilvervisjes zijn geen vissen, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. Zilvervisjes zijn kleine insecten die gemiddeld zo’n 12 tot 30 millimeter lang worden. Je kan ze herkennen aan hun langwerpige, zilverblauw kleurige lichaam en hun twee lange voelsprieten.

Hun naam hebben ze enerzijds te danken aan hun kleur, maar ook aan de manier waarop ze zich voortbewegen. Zilvervisjes bewegen zich namelijk van links naar rechts, net zoals vissen dat doen. Deze diertjes houden van donkere en vooral vochtige ruimtes.

Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar deze ongewenste bezoekers. Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat zilvervisjes al miljoenen jaren bestaan.

Waar komen zilvervisjes precies voor?

Zilvervisjes kunnen overal in huis voorkomen. Ze geven echter de voorkeur aan vochtige ruimtes. Denk maar aan de badkamer, het toilet, de waskamer en de kelder. Deze ruimtes zijn van nature vochtig en zijn dus de lievelingsplaatsen van de zilvervisjes.

Ook de keuken is hun territorium. Want ook daar kan de vochtigheid sterk oplopen door te koken. Bovendien zijn zilvervisjes verlekkerd op alles waar zetmeel aan te pas komt. Heb je openstaande verpakkingen en last van zilvervisjes in huis? Check dan zeker even je voeding voor je begint te koken. Om te voorkomen dat ongedierte een weg vindt naar je voeding, bewaar je eten beter in een afgesloten verpakking.

Als je pech hebt, kan je zilvervisjes ook in je bed terugvinden. Zeker bij warm weer, wanneer je veel gezweet hebt, is de kans groter om hen in je bed aan te treffen.

Hoe schadelijk zijn zilvervisjes?

Zover de wetenschap al kon achterhalen, zijn zilvervisjes niet schadelijk voor je gezondheid. Ze dragen geen gif met zich mee of scheiden geen schadelijke stoffen af.

Zilvervisjes zijn wel schadelijk voor je persoonlijke bezittingen en je eigendom. Ze eten namelijk van je behang, boeken en voeding.

Hoe kan je zilvervisjes bestrijden?

Verboden toegang voor zilvervisjes

Ze zijn dan misschien niet schadelijk, een aangenaam zicht is het toch niet. Daarom neem je best contact op met een ongediertebestrijder om de zilvervisjes te verjagen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren wat het onderliggende probleem is, want zilvervisjes wijzen altijd op een hoge vochtigheid. Idealiter schakel je dus ook een vochtexpert in om een kijkje te komen nemen. Bij Murprotec komt iedereen in aanmerking voor een gratis expertise. Onze vochtexpert komt gratis bij je langs en analyseert het vochtprobleem en bespreekt onmiddellijk met jou de mogelijke opties. 
Vraag je gratis expertise aan

Zilvervisjes bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Wil je liever niet onmiddellijk een ongediertebestrijder inschakelen? Dan kan je proberen om met enkele handige huishoudmiddeltjes de strijd met zilvervisjes aan te gaan.

Omdat zilvervisjes zo verzot zijn op vocht, kan je hen lokken met bijvoorbeeld een natte handdoek of een vochtige krant. Laat dit een nacht liggen en schud deze vervolgens buiten uit. Je kan zilvervisjes ook proberen opzuigen met de stofzuiger. Kies je liever voor een natuurlijke manier? Zilvervisjes zijn het ideale tussendoortje voor spinnen.

Zilvervisjes bestrijden door je vochtprobleem aan te pakken

Naast een te hoge luchtvochtigheid kunnen ook andere vochtproblemen aan de basis liggen van je ongewenst bezoek. Ieder vochtprobleem vraagt een specifieke aanpak. Het is dus belangrijk om goed te weten met welk probleem je precies te maken hebt, alvorens je aan de slag gaat.

Zilvervisjes bestrijden met een luchtreiniger

Zilvervisjes komen meestal voor wanneer de relatieve luchtvochtigheid de grens van 50 overschrijdt. Goed verluchten en ventileren is de boodschap! Onze luchtbehandelingssystemen zijn erop gemaakt de luchtvochtigheid in je woning onder controle te houden en de lucht te zuiveren van stofdeeltjes.

Om je woning te voorzien van het meest opportune systeem, komt één van onze vochtexperten bij je langs en bepalen we hoe we een dergelijk systeem kunnen integreren in je woning. Want een goede luchtreiniger is op maat van je huis!
Plan je gratis afspraak

Tips om zilvervisjes te voorkomen

Beter voorkomen dan genezen, zeggen ze wel eens. We kunnen diegene die dat voor het eerst uitsprak geen ongelijk geven. Daarom geven we graag enkele tips mee waarmee je zilvervisjes kan voorkomen:

  • Zet je verwarming niet te hoog
    Zilvervisjes houden van warme temperaturen en overleven daardoor ook beter.
     
  • Sluit kieren en naden
    Zorg dat alle plinten en deurframes goed dichtgekit zijn. Zilvervisjes komen je huis binnen via de kleinste opening.
     
  • Laat je badkamer droog achter
    Probeer je badkamer na het douchen zo droog mogelijk te krijgen door het doucheraam en/of de muren te ontdoen van water.
     
  • Kies voor vochtvreters
    Je kan kiezen voor een mechanisch exemplaar of een natuurlijk zoals bijvoorbeeld een sanseveria, varens of een ficus.

Ander ongedierte ten gevolge van vocht

Helaas zijn zilvervisjes niet het enige ongedierte dat een vochtige ruimte enorm kan waarderen. Ook dit ongedierte is verzot op een donkere en vochtige woonomgeving:

  • Papiervisjes
  • Schimmel
  • Huisstofmijt
  • Gipskevers
  • Pissebedden
  • Houtwormen
  • Kakkerlakken
  • Ratten
  • Muizen
  • Springstaarten

Wacht niet tot morgen en pak je vochtprobleem vandaag aan

Zilvervisjes mogen dan wel niet schadelijk zijn voor onze gezondheid en ze zullen ons huis niet doen instorten, ze wijzen wel op de aanwezigheid van vocht. Bovendien trekt een vochtprobleem ook ander ongedierte aan. En die krijgen we toch echt liever niet op bezoek.
Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading