Wanneer loopt u risico op vocht in huis ?

Anders dan wat u wellicht zou verwachten, loopt nagenoeg iedereen risico op vochtproblemen in de woning. Vanzelfsprekend is het zo dat mensen met oudere woningen sneller te kampen krijgen met vocht in huis, maar ook een nieuwbouwwoning kan getroffen worden door vochtproblemen. Bij oudere woningen is het vocht vaak te wijten aan een gebrekkige isolatie, constructiefouten en dergelijke meer, bij een nieuwe woning is een teveel aan isolatie vaak de oorzaak van een gebrekkige ventilatie en daaropvolgend een teveel aan vocht. Gezien vocht behoorlijk veel gevolgen kan hebben voor zowel de woning als de bewoners, is het daarom aangeraden om regelmatig muren, kelder en plafonds te controleren op vochtplekken.

Wat zijn mogelijke oorzaken van vocht in huis?

Er zijn heel wat factoren die kunnen leiden tot vocht in huis. Eerst en vooral kan er iets mis zijn met de constructie van uw huis. Dit is een veel voorkomend probleem bij oude woningen die gebouwd zijn in een tijd waarin bouwtechnieken nog niet voldoende vochtwerend waren. Er kan grondwater binnenkomen via de keldervloer of muren of regenwater via de buitenmuren, ramen en/of het dak. Daarnaast kan een lekkende goot, een kapotte schoorsteen of een poreus materiaal voor vochtproblemen zorgen. Maar niet enkel oude woningen of defecten zijn gevoelig voor vochtproblemen. Ook een ontoereikende ventilatie kan de nodige problemen met zich meebrengen, iets wat vooral voorkomt in recentere of gerenoveerde huizen.

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

De gevolgen van vocht in huis zijn niet min. De verf kan afbladderen, het behang kan loslaten, het pleisterwerk begint af te brokkelen en er ontstaat een muffe geur in huis. Een tijdje later begint het houtwerk van de woning te rotten waardoor de stabiliteit in het gedrang komt en ontstaan er schimmelplekken die niet enkel onaangenaam zijn om naar te kijken, maar ook schadelijk zijn voor de gezondheid op zowel korte als lange termijn. Na enige tijd vermindert uw huis in waarde en dient u tonnen geld uit te geven om de problemen op te lossen die door het vocht ontstaan zijn. Allemaal zaken waar u natuurlijk niet op rekent wanneer u een woning koopt.

Hoe kunt u vocht in huis oplossen?

Er is geen magisch product dat al uw vocht in huis laat verdwijnen, maar met de juiste aanpak kan vocht weggewerkt en nadien vermeden worden. Eerst en vooral is het noodzakelijk om de oorsprong van het vocht te vinden. Wanneer er sprake is van binnen sijpelende regen, gaat verluchting bijvoorbeeld niet helpen. Bij condens daarentegen is een betere ventilatie wel de juiste aanpak. Omdat het niet altijd eenvoudig is om te ontdekken waar de problemen juist ontstaan, is het slim om de hulp van een vochtexpert in te schakelen. Deze kan een correcte diagnose stellen en een aangepast behandelplan opmaken. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve technologieën die u de beste resultaten verzekeren en ervoor zorgen dat u op een later tijdstip niet opnieuw dezelfde vochtproblemen krijgt.