Het onderhoud van een houten gevel is essentieel om niet aan kwaliteit in te boeten in de loop der jaren. Volg onze adviezen om je houten gevelbedekking te beschermen en te behandelen.
Het onderhoud van een houten gevel: bescherming van de bedekking.
Is het onderhoud van houten gevel noodzakelijk?
Het onderhoud van een houten gevel dient regelmatig plaats te vinden om het isolerende, beschermende en esthetische karakter van de bedekking te behouden. Zelfs wanneer het hout van nature resistent is tegen invloeden van buitenaf en behandeld is, dan is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Deze behandelingen vinden gemiddeld het best elke tien jaar plaats.
Er zijn meerdere redenen voor het onderhoud van een houten gevel:
ter bescherming van het hout
een ‘esthetisch’ onderhoud
om aangetast hout te behandelen
Je kan je houten gevelbedekking beschermen tegen insecten, schimmels en vocht.
De bescherming van een houten gevelbedekking
De bescherming van een houten gevelbedekking is een noodzakelijke maatregel om te vechten tegen vocht en invloeden van buitenaf. De behandelingen kunnen zowel toegepast worden bij gezond hout, als om aangetast hout te herstellen.
Drie dingen waar je rekening mee moet houden bij de bescherming van de houten gevelbedekking:
insecten: termieten, boorkevers, larven van de boktor … Gebruik insecticide om insecten te bestrijden.
vocht: door vocht kan het hout gaan splijten. Om dat te vermijden, kan je een vochtwerende oplossing gebruiken voor je gevelbedekking.
schimmels: schimmels houden van vocht en natuurlijke materialen zoals hout. Om te vermijden dat schimmels zich ontwikkelen op je houten gevelbedekking, kan je een schimmelwerend middel gebruiken.
Er zijn tegenwoordig 3-in-1-producten beschikbaar om het onderhoud te vereenvoudigen. Twee tot drie lagen zijn echter wel nodig.
De behandeling van hout buiten om een mooie gevel te behouden
Beschermd hout kan met de tijd verslijten: vlekken, vuil, hout dat donkerder wordt … Om je houten gevel mooier te maken en te doen opleven, kan je diverse producten gebruiken:
lazuur of buitenbeits: een fijn en transparant laagje dat het hout beschermt tegen het weer en zonnestralen, terwijl het hout toch nog kan ademen. Lazuur of buitenbeits beschermt het hout ongeveer 10 jaar.
ontweringswater: verlicht hout dat donkerder is geworden door de tijd, verwijdert vlekken en maakt de natuurlijke kleuren van het hout opnieuw levendig.
een luchtbevochtiger: beschermt het hout tegen uv-straling en het weer. Het zorgt voor een mooie afwerking voor je houten gevelbedekking. De luchtbevochtiger heeft wel een regelmatig onderhoud nodig, namelijk elke 3 tot 5 jaar.
Kies voor natuurlijke en milieuvriendelijke producten.