Terug naar overzicht
Verkouden kindje snuit z'n neus ten gevolg van schimmel in huis

Welke effecten heeft schimmel op onze gezondheid?

23/02/2022
vocht en gezondheid schimmel
Schimmel in huis is erg ongezond. Dat komt niet als een verrassing. Schimmel reproduceert zich door sporen. De sporen worden vrijgegeven in de lucht en scheiden mycotoxinen af die giftig zijn voor de mens. Gezondheidsproblemen door schimmelvorming zijn daaraan te wijten.

Personen die deze sporen in de lucht inademen, kunnen allergieën en aandoeningen van de luchtwegen ontwikkelen. Hoe hoger de concentratie, hoe schadelijker de schimmel is voor de gezondheid.

Schimmel en gezondheid: de gevolgen samengevat

Vrouw heeft keelpijn door het inademen van schimmeldeeltjes

Een vieze geur en minder esthetisch zicht… prettig is anders. Toch is het ergste dan nog niet benoemd. Schimmel die ontstaat door vochtproblemen is heel schadelijk voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen schimmel en veel voorkomende gezondheidsproblemen.

De website Gezondheid en Wetenschap meldt zowel gevaar bij het aanraken van schimmels als het inademen van de schadelijke deeltjes. De effecten van schimmelvorming op de gezondheid kunnen soms bijzonder zware gezondheidsproblemen veroorzaken. Wij zetten de meest voorkomende gevolgen op een rij.

 • Symptomen van schimmel na aanraking
  • jeukende ogen
  • rode ogen
  • allergische huiduitslag (netelroos)
 • Symptomen van schimmel bij de inademing van schimmel
  • verstopte neus
  • loopneus
  • keelpijn
  • heesheid
  • slijmhoest
  • astma-aanvallen
  • middenoorontsteking
  • bronchitis
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • misselijkheid
  • koorts

Schimmel en gezondheid: de risicogroepen

Het antigifcentrum laat er geen twijfel over bestaan, heel wat mensen behoren tot een risicogroep als het aankomt op schimmel en de invloed op de gezondheid: kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, personen met een verzwakt immuunsysteem.

Kinderen

Kind bij de dokter na gezondheidsklachten

Kinderen zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen door blootstelling aan schimmels. Ze zijn volop in hun ontwikkeling en bijgevolg vatbaarder voor de schadelijke stoffen die schimmels met zich meebrengen.

Maar liefst 1 op 3 Europese kinderen leeft in een ongezonde woning. Duizelingwekkende cijfers. Veel daarvan heeft te maken met de vochtigheid van het huis en de aanwezigheid van schimmels.

Onderzoek toont aan dat de gezondheid van je woning in rechtstreeks verband staat met de gezondheid van onze kinderen. De impact op hun gezondheid heeft vergaande gevolgen: hogere dokterskosten, ziekenhuisopnames, fysieke ongemakken, missen van school door ziekte. De gevolgen gaan dus verder dan een kriebelhoest.

Zwangere vrouwen

Ook als je zwanger bent, val je onder de risicogroep. Schimmels in huis kunnen een nog sterkere impact hebben op je gezondheid en dat van je ongeboren kind. De gevaarlijkste schimmel? De zwarte schimmel. Helaas ook de meest voorkomende van alle schimmels.

De blootstelling aan schimmel tijdens de zwangerschap kan verschillende complicaties voor met zich meebrengen. Beperk het risico door vocht en schimmel zo snel mogelijk aan te pakken én raadpleeg je gynaecoloog.

Het laatste wat we willen, is dat je in paniek slaat. We willen echter wijzen op de gevaren wanneer vocht en schimmels niet worden aangepakt. We hopen dat je zwangerschap vlekkeloos verloopt.

Baby’s

Het hoeft niet te verbazen dat ook baby’s een risicogroep vormen. Schimmel en de gezondheid van een baby zijn een slechte combinatie. De baby wordt veel vatbaarder voor andere infecties. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen bovendien aan dat volwassenen die als baby in een vochtig huis leefden, later meer risico lopen op gezondheidsklachten.

Zie je schimmelplekken in de slaapkamer van je kind? Dan raden we aan je baby tijdelijk in een andere slaapkamer te laten slapen. De giftige stoffen van de schimmel kunnen namelijk heel wat schade aanrichten. Verwijder vervolgens de schimmel uit de kamer. Bescherm hierbij jezelf door een mondmasker en handschoenen te dragen. Het verwijderen van de schimmel is echter niet voldoende. Het onderliggende probleem zal ook aangepakt moeten worden, om schimmelplekken in de toekomst te vermijden.

Ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen bedreigingen voor onze gezondheid. Ouderen hebben vaak onderliggende aandoeningen waardoor hun immuunsysteem niet top is. Ook mensen met bijvoorbeeld astma of zware allergieën lopen een hoger risico op gezondheidsklachten ten gevolge van schimmel.

Behandel schimmelvorming, bescherm je gezondheid

Schimmelvorming kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Maak schimmelvlekken nooit droog of zonder bescherming schoon. Gebruik handschoenen en een masker.

Behandel schimmelvorming voor een gezonde leefomgeving in huis. Om schimmelvorming definitief te elimineren, moet de oorzaak ervan achterhaald worden.

Het ontstaan van schimmel

Vochtexpert achterhaalt de oorzaak van vocht

Schimmel op de muren is een teken dat je woning vochtproblemen heeft. Schimmel bestaat uit microscopisch kleine deeltjes die zwarte, bruine of groene vlekken maken op muren. Die schimmelvlekken hebben heel schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Schimmelvorming kan veroorzaakt worden door verschillende vochtproblemen. De meest voorkomende oorzaken zijn: condensatie, opstijgend vocht, doorslaand vocht

Vraag raad aan Murprotec

Dat schimmel een rampzalige invloed heeft op onze gezondheid staat als een paal boven water. Murprotec gaat tijdens een gratis expertise op zoek naar de oorzaak van je vochtprobleem. Dit is de eerste stap naar een definitieve oplossing.

Zo gaan we te werk

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze expert komt langs om de schimmel te observeren en de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Op basis van de oorzaak van het probleem, bepaalt onze expert welke behandeling nodig is.

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbehandeling

Onze experten laten er geen gras over groeien en gaan aan de slag!

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden keren we terug om zeker te zijn dat je woning opnieuw vochtvrij is.

Laat het vochtprobleem vaststellen door een professional

Iedereen heeft recht op een vochtvrije woning, daarom bieden wij een gratis expertise aan om de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen door één van onze vochtexperten.
Gratis expertise
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading