Terug naar overzicht

Een vochtprobleem oplossen: 10 veelgemaakte fouten

30/08/2021
vocht behandelen vocht voorkomen

Een vochtprobleem oplossen, doe je het best zo snel mogelijk. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter voor je gezondheid, je woning en je portefeuille. Online vinden we tal van tips om zelf aan de slag te gaan. Steek je zelf de handen uit de mouwen? Let dan op dat je het probleem niet erger maakt. Niet alle tips die circuleren op het internet zijn even doeltreffend.

Een vochtprobleem zelf oplossen: is dat efficiënt?

Heb je thuis te maken met vocht? Blijf er dan vooral niet mee zitten. Een vochtprobleem oplossen begint altijd bij de oorzaak. Weten waar het probleem ontstaan is, geeft je de kans het probleem grondig aan te pakken. Dit zijn mogelijke oorzaken:


Als je over voldoende kennis en ervaring beschikt, kan je proberen het vocht zelf aan te pakken. Maar vocht, in welke vorm dan ook, dient serieus genomen te worden. Een goede behandeling is essentieel. Wanneer vocht niet bij de bron wordt aangepakt, komt het altijd terug.

Zelfs als je een handige klusser bent, zullen niet alle tips die je vindt om vocht te bestrijden, doeltreffend zijn. Ze zorgen slechts voor een camouflage van het vocht. Sterker nog: ze kunnen het probleem nog erger maken.

Een vochtprobleem oplossen: de 10 te vermijden fouten

Fout 1: De winter buitenhouden

De lucht in je huis moet altijd ververst worden, koude winterdagen zijn geen uitzondering. Zet je ramen minimaal 10 minuten per dag open. In de winter verwarmen we onze woning meer dan in de zomer. Zonder voldoende verluchting zorgen de warmte en de luchtvochtigheid voor condensatie en schimmelvorming. Vermijd vocht door gedurende het hele jaar te zorgen voor voldoende verluchting.

Heb je al vocht in huis opgemerkt? Zorg dan voor extra veel verluchting, ook in de winter. Zo creëer je een betere omgeving om het vochtprobleem op te lossen.

Fout 2: Geen beroep doen op de expertise van een professional

Je kan ervoor kiezen om het werk zelf uit te voeren. Maar zonder de juiste diagnose is een vochtprobleem oplossen onbegonnen werk. Een vochtexpert analyseert gratis het probleem dat zich manifesteert in jouw woning, bepaalt de oorzaak en stelt een duidelijk plan van aanpak op. Dat is hoe wij bij Murprotec een vochtprobleem oplossen. Alles begint bij onze gratis expertise.

Fout 3: Vochtwerende verf gebruiken zodra je een vlek opmerkt

Vochtwerende verf is niet bedoeld voor problemen met infiltratie. Als het vocht in je muren veroorzaakt wordt door condens of optrekkend vocht, zal de vochtwerende verf de vlek alleen voor een tijd bedekken. Het vocht blijft aanwezig en zal opnieuw op de muur verschijnen. Inefficiënte oplossingen kosten geld. Vandaar het belang van het vragen van gratis advies.

Iemand giet vochtwerende verf uit

Een vochtprobleem oplossen, doe je dus niet met vochtwerende verf. Het is een handige tool om vocht in de toekomst te vermijden. Maar vochtwerende verf is geen wondermiddel. Het onderliggende probleem moet altijd opgelost worden.

Fout 4: Je woning te veel isoleren

Men denkt vaak dat een goed geïsoleerde woning beschermt tegen vocht, maar dat is niet het geval. Wanneer er sprake is van te veel isolatie, kan de lucht niet meer circuleren en wordt die niet ververst. Je woning zit potdicht. Dat kan een verhoogde luchtvochtigheid veroorzaken, condensatieproblemen en schimmels.

Daarom is een luchtbehandelingssysteem zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat vochtige lucht niet blijft ronddwalen. Hierdoor krijgt het niet de kans om zich vast te zetten op je muren of rondom je ramen.

Meer over een luchtbehandeling

Fout 5: Te weinig ventileren en verluchten

Een veelvoorkomende fout is te weinig ventileren en verluchten. Een fout die vaak samenhangt met een te goed geïsoleerde woning. Combineer een te goed geïsoleerde woning met een gebrekkige ventilatie of verluchting en je woning is gevoeliger voor vocht.

Laat de verluchting te wensen over? Dan is er een verhoogd risico op een vochtprobleem. Het uit zich vaak in condensatie op de muren of de ramen. Een bestaand probleem kan escaleren of vergroten. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van opstijgend vocht, waardoor de luchtvochtigheid in je huis stijgt. Door te weinig verluchting vinden deze vochtige luchtdeeltjes geen weg naar buiten met condens als gevolg.

Meer over ventileren en verluchten

Fout 6: Een natte muur bedekken met isolatiepanelen of andere materialen

Uit het oog, uit het hart? Helaas werkt het zo niet. Denk dus niet dat je een vochtprobleem kan oplossen door het te verbergen. Isolatiepanelen of andere materialen wekken de illusie van een gezonde woning, maar niets is minder waar. Het probleem blijft zich in alle stilte verder uitbreiden en kan na verloop van tijd opnieuw zichtbaar worden.

Fout 7: Het toevoegen van een toplaag van verf of behangpapier

Heb je last van opstijgend vocht? Dan is het aanbrengen van een extra likje verf of behangpapier geen oplossing. Hoe verleidelijk het ook mag lijken, een vochtprobleem oplossen doet het niet. Ook hier zouden we het vocht enkel verbergen in plaats van het op te lossen. Vocht vindt op deze manier altijd een weg en zal zonder twijfel opnieuw opduiken en de toplaag of het behangpapier beschadigen.

Fout 8: Uitstelgedrag

Het is een veelvoorkomend fenomeen, de klusjes in huis stellen we gemakkelijk uit. Tijdens mooie zomerdagen doen we liever andere zaken. Logisch, maar wist je dat de zomer net het ideale moment is om een vochtprobleem op te lossen? Merk je condensatie, schimmels, vochtplekken of salpeter op? Wacht dan niet, maar pak het probleem vandaag aan.

Iemand krijgt met een vergrootglas naar schimmels door vocht

Fout 9: Schimmels zelf proberen verwijderen zonder het vochtprobleem aan te pakken

Je kan schimmelvlekken zelf verwijderen, maar het is niet zonder risico. De aanwezigheid van de schimmels zijn een aanslag op je gezondheid. Door de schimmelvlekken te verwijderen, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

Wist je trouwens dat schimmels wijzen op een onderliggend vochtprobleem dat al een tijdje op de achtergrond sluimert? Het verwijderen van de schimmel is belangrijk, maar dat zal het probleem niet volledig oplossen. Indien je het vocht niet bij de oorzaak aanpakt, zullen de schimmels na een tijdje weer tevoorschijn komen.

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec kan hier een oplossing bieden. Ons systeem ververst de lucht in huis continu en plaatst je huis in een lichte overdruk. Net genoeg om schimmel in de kleinste hoekjes tegen te gaan. Na het installeren van ons luchtbehandelingssysteem, raden we aan de aanwezige schimmels te verwijderen. Nadien zullen ze niet meer terugkeren.

Meer over schimmels

Fout 10: Een vochtbestrijder inschakelen zonder garantievoorwaarden

Bij Murprotec geven we tot 30 jaar garantie op onze vochtbestrijding. Ongeacht welke vochtexpert je kiest om je vochtprobleem op te lossen, zorg er altijd voor dat je garantie hebt op het resultaat. Een vochtbestrijding hoor je niet jaar na jaar opnieuw te doen. Een vochtprobleem oplossen, echt oplossen, is definitief. Net zoals bij Murprotec.

Een vochtprobleem oplossen met Murprotec

Op effectieve wijze een vochtprobleem oplossen, vraagt altijd om het advies van een expert. Hij alleen kan je een precieze diagnose geven en je de oplossingen voor het probleem voorleggen. Dat voorkomt dat je energie en geld verspilt aan onnodig werk. Bij Murprotec is deze expertise volledig gratis!

Gratis expertise
Een Murprotec-vochtspecialist voert een vochtbehandeling uit tegen opstijgend vocht

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap om een vochtprobleem definitief op te lossen, is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het probleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit.

  1. Vraag online een gratis expertise aan
  2. Binnen de 48 uur leggen we telefonisch een afspraak vast
  3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem
  4. Je krijgt meteen een oplossing op maat
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading