Terug naar overzicht

Waarom is het schoonmaken van het ventilatiesysteem belangrijk?

16/11/2020
doe-het-zelf vocht en gezondheid luchtvochtigheid

Het installeren van een goed ventilatiesysteem of een doeltreffend luchtbehandelingssysteem maakt het mogelijk om ongemakken die te maken hebben met een slechte luchtcirculatie te voorkomen: schimmels, huisstofmijt, allergieën, rhinitis, astma …

Als je het ventilatiesysteem of het luchtbehandelingssysteem niet schoonmaakt, werkt het apparaat niet efficiënt en kan het ook beschadigd raken. Weet jij hoe je de levensduur van het apparaat kan verlengen?

Het schoonmaken van het ventilatiesysteem is belangrijk!

Een ventilatiesysteem of luchtbehandelingssysteem zorgt voor gezonde lucht voor je gezin. De lucht circuleert en wordt ververst. Het systeem bestaat uit twee delen, het ene verwijdert de schadelijke lucht uit de woning en het andere haalt gezonde buitenlucht naar binnen.

Een goed luchtbehandelingssysteem voorkomt vochtproblemen die veroorzaakt worden door een tekort aan ventilatie, zoals condens, schimmels en de huisstofmijt.

Het schoonmaken van het systeem is essentieel om de effectiviteit te behouden. Stof, rook, vet van het koken … verzamelen zich op de ventilatieroosters en ze raken daardoor verstopt. Wanneer het niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan het systeem zijn rol als luchtventilatie en luchtverfrisser niet langer vervullen . Dat kan op lange termijn zorgen voor vochtproblemen en een hogere energierekening.

Vergeet je ventilatiesysteem of luchtbehandelingssysteem niet schoon te maken, als je ziet dat er stof ligt op het ventilatierooster.

 

 

Het schoonmaken van de ventilatiebuizen

Een goed ventilatiesysteem of luchtbehandelingssysteem zorgt voor gezonde lucht in huis, op voorwaarde dat het goed onderhouden wordt.

Wat gebeurt er als je het ventilatierooster niet onderhoudt?

Je begrijpt dat het schoonmaken van het luchtbehandelingssysteem essentieel is. Als je systeem en de ventilatieroosters niet onderhouden worden, ondermijnt dat de efficiëntie van het apparaat.

Een ventilatierooster dat slecht schoongemaakt is, veroorzaakt het volgende:

  • Het systeem verbruikt meer energie. Doordat de luchtuitlaten verstopt zitten, start het systeem vaker op en duurt het langer om de lucht te verversen.

  • Het systeem heeft meer kracht nodig om de lucht te laten circuleren, wat de motor kan beschadigen.

  • Het systeem wordt minder efficiënt, want het wordt moeilijker om de lucht door de ventilatieroosters te zuigen. De lucht wordt daardoor niet op de juiste manier ververst. Dat kan leiden tot vochtproblemen in je woning, want de lucht kan niet meer ververst worden.

  • Onaangename geurtjes komen terecht in de ventilatiebuizen en in de hele woning.

  • Het systeem zal meer lawaai maken.

  • De slecht onderhouden ventilatieroosters kunnen condens veroorzaken in het systeem, wat kan leiden tot kortsluiting.

  • Een defect systeem kan de ontwikkeling van schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid bevorderen. 

Hoe reinig je de ventilatiebuizen?

Het schoonmaken van de ventilatieroosters kan je zelf uitvoeren. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen door ze los te draaien of los te klikken, afhankelijk van het systeem. Voor een perfecte schoonmaak is alleen maar wat warm water en een beetje afwasmiddel nodig. Laat het rooster goed drogen voordat je het opnieuw monteert.

Wat het schoonmaken van de ventilatiebuizen betreft, laat je het best 1 keer per jaar een compleet onderhoud uitvoeren. Laat de onderdelen door een professional controleren om te voldoen aan de normen van je systeem. Filters, ventilators, cassettes en buizen zijn de gevoeligste onderdelen van het luchtbehandelingssysteem. Alleen een professional beschikt over de kennis die nodig is voor een optimaal onderhoud.

 

Murprotec staat graag klaar om je te helpen. Reken op onze technici voor het onderhoud van je luchtbehandelingssysteem.

 
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading