Terug naar overzicht

Condensatie in een dubbele beglazing verwijderen

16/11/2020
vocht behandelen luchtvochtigheid condensatie

Dit condensatieprobleem betreft enkel de vensters met een dubbele beglazing.  Die kennen vandaag meer en meer succes, door een betere thermische isolatie van de woning en een vermindering van het warmteverlies.  Ze garanderen ook een beter comfort, doordat de luchtlaag tussen de beglazing omliggende geluiden dempt. Maar die luchtlaag is eigenlijk één van de factoren die ervoor zorgt dat er waterdamp in de dubbele beglazing komt.

Als je de oorzaak kent van de condensatie in je dubbele beglazing, kan je ook te weten komen hoe je die waterdamp weer verwijdert.

Waarom treedt het condensatieverschijnsel op?

condensatie

Vooraleer de condensatie in een dubbele beglazing verwijderd kan worden, is het belangrijk om er de oorzaken van te definiëren.  Het kan een fabricagefout zijn, maar ook slijtage of een beschadiging.  Scheuren kunnen tevoorschijn komen op 1 of meer glazen van je venster of deur. 

Het verschijnsel treedt op bij een temperatuursverhoging, met bijkomend een zeer hoge vochtigheidsgraad.  Als het vocht in de lucht in contact komt met een koud element, zoals het glas van je vensters als de isolatie ontoereikend is door een van de bovenstaande problemen, slaat het er snel op neer en vormen zich waterdruppeltjes. Zo krijg je condens op je ramen.

Hoe merk je dat je vensters niet goed isoleren?

Condens op de ramen kan een eerste aanwijzing zijn, maar in sommige gevallen is dit condensatiefenomeen niet te zien.  Bijvoorbeeld bij recente verslechteringen van de beglazing.  Zonder deze waarschuwingssignalen kan je niet zelf weten dat er problemen zijn met je vensters. 

Je kan dus het best een professional contacteren zodat hij je woning analyseert en de energetische prestaties van je schrijnwerken onderzoekt. Hij gebruikt dan een infraroodcamera om een thermisch beeld te krijgen.  Daarmee kunnen alle temperatuurschommelingen opgemerkt worden. 

Nadien heb je alle gegevens om een oplossing voor je probleem te vinden en deze vraag te beantwoorden: hoe kan deze condensatie in een dubbele beglazing verwijderd worden?

Waarom moet je condensatie in een dubbele beglazing verwijderen?

condensatie

Condens komt hoofdzakelijk voor op ramen omdat die slechtere thermische prestaties hebben in vergelijking met andere materialen in de woning.  Het is belangrijk om te weten hoe de condensatie in een dubbele beglazing verwijderd moet worden om de waas te verwijderen die het uitzicht bederven. 

Door de nodige ingrepen uit te voeren, zal je dan genieten van een mooi natuurlijk licht om je woning te verlichten.  De zonnestralen zullen je woning ook verwarmen wanneer de isolatie het energieverlies zo goed mogelijk vermindert.  Als de waas aanhoudt en het condensatieprobleem blijft bestaan, werkt dat de verspreiding en ontwikkeling van schimmels in de hand.

Hoe kan dit fenomeen voorkomen worden?

De condensatie op vensters met dubbele beglazing is het gevolg van ontoereikende isolatie en verluchting van de woning. Vraag aan een specialist om de nodige werken uit te voeren om het op te lossen.  Een goede verluchting houdt de luchtvochtigheid laag.  Die kan natuurlijk ook oplopen ten gevolge van waterdamp in je vochtige ruimtes of door planten en dieren in je woning.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading