Terug naar overzicht

Checklist: tips om schimmels in huis te voorkomen

16/11/2020
vocht voorkomen doe-het-zelf luchtvochtigheid

Schimmels worden veroorzaakt door andere vochtproblemen. Het is dus mogelijk om ze te voorkomen. Ontdek in deze infographic tips om schimmels in huis te voorkomen.

infographic-tips-om-schimmels-in-huis-te-voorkomen.jpg

Hoe kunnen schimmels in huis worden voorkomen?

Schimmels worden veroorzaakt door een of meerdere vochtproblemen. Om schimmels te vermijden, moet je die vochtproblemen op tijd aanpakken. Als een vochtprobleem niet aangepakt wordt, zullen er schimmels ontstaan. Hier volgen enkele tips om schimmels te voorkomen.

Controleer de vochtigheidsgraad

Een van de eerste tips om schimmels in huis te voorkomen, is het controleren van de vochtigheidsgraad of luchtvochtigheid van de woning. Schimmels ontstaan wanneer de vochtigheidsgraad te hoog is. Door het controleren van de vochtigheidsgraad, kan je een vochtprobleem op tijd vaststellen.

Controleer dus regelmatig de vochtigheidsgraad van je woning, vooral in de vochtige ruimtes: de kelder, de badkamer, de keuken. Controleer de vochtigheidsgraad bijvoorbeeld ook na isolatiewerkzaamheden.

Als je een vochtigheidsgraad hoger dan 60% meet, neem dan contact op met een expert om je probleem aan te pakken voordat er schimmels ontstaan.

Vochtproblemen op tijd aanpakken 

Het aanpakken van vochtproblemen is essentieel om de ontwikkeling van schimmels te voorkomen. Schimmels verschijnen nooit vanzelf. Ze kunnen ontstaan door een condensatieprobleem, doorslaand vocht, opstijgend vocht of door een lekkage.

Het op tijd opsporen en behandelen van vochtproblemen is noodzakelijk voor de gezondheid van je woning. Neem contact op met een deskundige als je denkt dat er sprake is van een vochtprobleem. Hierdoor vermijd je dat het vocht zich verder ontwikkelt tot schimmel, wat gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen.

Ventileer vochtige ruimtes 

Iedere woning dient minimaal 10 minuten per dag geventileerd te worden om de lucht te verversen. Maar besteed extra aandacht aan de vochtige ruimtes. Laat de warme lucht zich niet binnen opstapelen: dat is de beste manier om schimmel te laten ontstaan.

Verlucht het washok na iedere wasbeurt; zet na het douchen het raam in de badkamer open; zet de afzuigkap aan tijdens het koken in de keuken en verlucht de ruimte zodra je klaar bent met eten. 

Verminder de productie van vocht door gewoontes aan te passen

Menselijke activiteiten op zich veroorzaken vocht. Je kan je eigen vochtproductie verminderen, door rekening te houden met deze tips:

  • laat de was niet binnen drogen
  • zet de ramen open als je sport thuis
  • spoel de douche of het bad uit en maak droog om stilstaand water te voorkomen
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading