Terug naar overzicht

Condensatie in de badkamer

16/11/2020
vocht in de badkamer condensatie luchtvochtigheid vocht behandelen

De badkamer is één van de kamers die het meest te maken hebben met vochtproblemen, en meer bepaald vocht door condensatie. Condensatie is een fenomeen dat voorkomt als de warme lucht van je woning in aanraking komt met koudere oppervlakten in het huis.

Aangezien de badkamer een zeer vochtige ruimte is door de manier waarop we haar gebruiken, is het niet verrassend dat er veel condensatieproblemen voorkomen.

Lees ook: Waarom het vocht in een badkamer in de gaten houden?

condensatie in de badkamer

De badkamer is meestal ook beter verwarmd dan de andere ruimtes van je huis om zo comfortabel mogelijk te zijn. Bovendien verkiest men meestal om de deur te sluiten tijdens het douchen om de warmte in de kamer te houden en om de privacy te beschermen.

De warmte die uit het water van je bad of douche komt, zal zeer snel verdampen en op de koudere oppervlaktes neerslaan: eerst op vensters en spiegels, vervolgens op de muren. De gesloten ruimte en het gebrek aan ventilatie zullen dit fenomeen natuurlijk versterken.

Hoe kunnen we condensatie in de badkamer verwijderen ?

Zoals bij elk probleem moet men, om een doeltreffende oplossing te vinden, eerst en vooral de juiste oorzaak vinden. Over het algemeen kunnen we stellen dat condensatie in de badkamer te wijten is aan 3 dingen:

  • een ontoereikende ventilatie,

  • een gebrek aan verwarming, en

  • de aanwezigheid van hydrofiele materialen die makkelijk vocht opslorpen.

Ontoereikende ventilatie

Condensatie

Als de badkamer onvoldoende geventileerd wordt, zal deze zeer snel last hebben van vochtproblemen. De waterdamp kan niet weg, waardoor er zich stilaan vochtvlekken en schimmels vormen.

In nieuwbouwwoningen wordt een ventilatiesysteem meestal standaard voorzien. Maar dat is nog niet het geval bij talrijke oudere huizen. Woon je in een oud huis? Dan is het alvast een goede start om de ramen te openen en de vochtige badkamer degelijk te verluchten na ieder gebruik.

Het gebrek aan verwarming

Net zoals een ontoereikende ventilatie, beïnvloedt het gebrek aan verwarming de vorming van schimmels en vlekken op uw muren en plafonds. Hetzelfde principe geldt: als de badkamer niet voldoende verwarmd wordt, zal het water niet degelijk kunnen verdampen.

En wie 'beter verwarmen' zegt, zegt ook 'beter isoleren'! In een badkamer kies je het liefst voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing, vervangt je je ramen als deze verouderd zijn of als ze de koude doorlaten en, als het kan, installeer je vloer- of muurverwarming.

Een goed geïsoleerde badkamer maakt je materialen minder koud en vermindert bijgevolg ook de vorming van condensatie.

De aanwezigheid van hydrofiele materialen

Bij het bouwen of renoveren van je badkamer, moet je goed nadenken over de bekledingen die je kiest. Sommige materialen zoals bakstenen, poreus gesteente of weefsels nemen veel vocht op en zijn gevoeliger voor vochtproblemen, onaangename geuren en vochtvlekken. Verkies keramische tegels of synthetische materialen.

Als je condensatie vaststelt in je badkamer en je bent niet zeker over de oorzaak ervan, vraag dan deskundig advies aan een gespecialiseerde firma zoals Murprotec.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading