Salpeter, optrekkend vocht, schimmels, condens, waterinfiltratie ... Weet jij hoe je vochtproblemen opmerkt? Doe de test!
Salpeter wordt veroorzaakt door optrekkend vocht

WAAR. Salpeter wordt gevormd door minerale zouten die meekomen met optrekkend vocht. Wanneer de muur die aangetast is door het vocht opdroogt, blijven de minerale zouten achter in de vorm van een waas en witte kristallen. Muursalpeter kan chemische delen bevatten, zoals kaliumnitraat dat funderingen en metselwerk kan aantasten.
De muren schoonmaken is voldoende om schimmels te verwijderen

NIET WAAR: De muren schoonmaken is voldoende om schimmels te verwijderen.
NIET WAAR. Schimmels zijn slechts het topje van de ijsberg en geven aan dat er een dieper vochtprobleem aanwezig is. Schimmels ontwikkelen zich alleen in warme en vochtige ruimtes. Het verwijderen van de schimmels lost het probleem niet op. Wanneer de oorzaak van het vocht niet behandeld wordt, blijft de omgeving vochtig en komen de schimmels terug.
Condens op de ramen is normaal
NIET WAAR: Condens op de ramen is normaal
NIET WAAR. Condens is het meest voorkomende vochtprobleem in woningen, maar dat wil niet zeggen dat het normaal is.
Condens is een fysiek verschijnsel. Waterdamp in de lucht verandert in vloeibaar vocht wanneer het in contact komt met een koud oppervlak. Daarom ontstaat condens in de winter vaak het eerst op de ramen die op dat moment het koudste oppervlak in de woning zijn.
Condens op de ramen laat zien dat er een te hoog vochtgehalte is of een isolatieprobleem. Wanneer dit niet behandeld wordt, dan zullen schimmels ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Waterinfiltratie komt alleen voor bij het dak
NIET WAAR: Waterinfiltratie komt alleen voor bij het dak
NIET WAAR. Er zijn twee soorten waterinfiltratie: pluviale infiltratie en laterale infiltratie.
Pluviale infiltratie gaat via het dak of de gevel. Wanneer er scheurtjes in het dak zitten, komt het regenwater in het gebouw en veroorzaakt dat ook vochtproblemen in het dakwerk. Wanneer er heel kleine scheurtjes in de gevel zitten, kan het regenwater via de muren de woning binnenkomen. Dan is er sprake van doorslaand vocht.
Laterale infiltratie wordt veroorzaakt door een hoogteverschil tussen de bodem en het gebouw. Bij deze vorm worden kelders aangetast door het vocht.